Purios mielinės spurgos su įdaru

Purios mielinės spurgos su įdaru

Kada paskutinį kartą valgei spurgas? 

Džiaugiuosi atradusį šį nuostabų spurgų receptą, kuriuo gali mėgautis visi, kurie netoleruoja glitimo, pieno produktų ar kiaušinių. Šios spurgos minkštos, purios, lengvai pagaminamos, tu turi jas išbandyti.

Ingredientai:
Spurgų tešlai:

  • 10 g sausų mielių
  • 30 g nerafinuoto cukraus
  • 90 g šilto augalinio pieno (tinka bet kuris, išskyrus kokosų pieną)
  • 10 g balkšvojo gysločio sėklų luobelių
  • 150 g šalto vandens
  • 160 g tapijokos krakmolo (galite naudoti kukurūzų arba bulvių krakmolą)
  • 130 g  sorų miltų, papildomai reiks tešlos voliojimui (galima pakeisti rudųjų ryžių miltais, bet spurgos gali būti mažiau purios)
  • 25 g sorgų miltų (galima  pakeisti į grikių ar avižų miltus.)
  • 5 g ksantano gumos
  • 5 g druskos
  • 8 g kepimo miltelių be glitimo
  • 80 g „Nature's Charm“ saldinto kondensuoto kokosų pieno
Kiti ingredientai:
  • aliejus kepimui 
  • 100 g smulkaus cukraus spurgų apvoliojimui (galima naudoti cukrų sumaišytą su  šaukšteliu cinamono)
  • 200 g norimo įdaro spurgoms (uogienė, karamelė ir pan.)

Gaminimas:

Tešlos paruošimas
  • Mielių suaktyvinimas. Mažame dubenėlyje sumaišykite mieles su vienu šaukštu cukraus ir šiltu augaliniu pienu. Palikite 10-15 minučių, kol mišinys pradės putoti. 
  • Gysločio gelio paruošimas. Atskirame dubenėlyje sumaišykite balkšvojo gysločio sėklų luobeles ir šaltą vandenį. Po 30-45 sekundžių susidarys gelis.
  • Tešlos gaminimas. Sumaišykite tapijokos krakmolą, sorų miltus, sorgų miltus, ksantano dervą, druską, kepimo miltelius ir likusį cukrų. Padarykite duobutę viduryje ir supilkite kondensuotą kokosų pieną, mielių mišinį ir gysločio gelį. Išminkykite tešlą iki vientisos masės, maždaug 5-10 minučių. Minkyti galite rankomis arba virtuviniu kombainu su kablio antgaliu. Paruošta tešla bus labai minkšta ir lipni. Vėliau atvėsusi ji pasidarys tvirtesnė.
Tešlos šaldymas
  • Tešlą įdėkite į lengvai aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir atvėsinkite šaldytuve 1-2 valandas. Šaldymas padaro tešlą tvirtesnę ir lengviau formuojamą. Taip pat miltams be glitimo reikia laiko sugerti drėgmę tešloje, tai sumažina tešlos lipnumą. Tešlą galite laikyti šaldytuve per naktį, o tada formuoti, kildinti ir kepti spurgas kitą dieną.
Spurgų formavimas
  • Kai tešla pilnai atšaldyta, padalinkite ją į vienodas dalis, apie 60-90 gr. Ant miltais pabarstyto paviršiaus formuokite kamuoliukus ir juos suplokite. Kiekvieną tešlos gabaliuką suformuokite į plokščią kamuoliuką, maždaug 2,5-3 cm storio.
Spurgų kildinimas
  • Spurgas padėkite ant atskirų  nedidelių kepimo popieriaus kvadratų. Šie kepimo popieriaus kvadratai padės lengvai įdėti iškilusias spurgas į karštą aliejų. Kildinkite spurgas šiltoje vietoje apie 1,5 valandos arba kol jos padidės dvigubai. Lengvai uždenkite jas maistine plėvele, kad neišdžiūtų kildinimo metu. Jei virtuvėje šalta, galite kildinti jas šiltoje orkaitėje, kurioje temperatūra apie 26ºC.

Spurgų kepimas
  • Po maždaug 1 valandos kildinimo, galite pradėti ruoštis kepimui. Kepimui naudokite puodą arba gilią keptuvę. Įpilkite apie 5 cm aliejaus, įkaitinkite aliejų iki 160-165ºC ir palaikykite šią temperatūrą viso kepimo metu. Šioje temperatūroje spurgos taps gražiai auksinės rudos spalvos, kai bus visiškai iškepę, ir sugers tik minimalų aliejaus kiekį. Kepant žemesnėje aliejaus temperatūroje spurgos sugers daugiau aliejaus, aukštesnėje - apkeps per greitai ir ir vidus gali likti neiškepęs.
  • Kai spurgos padidės dvigubai, atsargiai įleiskite jas į karštą aliejų. Po 10-15 sekundžių su virtuvinėmis žnyplėmis, išimkite kepimo popierių iš aliejaus. Spurgas kepkite maždaug apie 2,5 minutės vieną pusę arba kol jos taps auksinės rudos spalvos, tada apverskite ir kitą pusę kepkite taip pat. Iškepusias spurgas su kiaurasamčiu išimkite aliejaus ir padėkite ant lėkštės išklotos popieriniu rankšluosčiu, taip pašalinsite aliejaus perteklių.


Spurgų pateikimas

  • Dar šiltas spurgas apvoliokite cukruje, kol jos bus tolygiai padengtos. Leiskite spurgoms šiek tiek atvėsti.
  • Nors spurgos labai skanios ir apvoliotos cukruje paskaninkite jas įdaru. Norėdami užpildyti spurgas, pirmiausia padarykite jose skylę  – tam geriausia naudoti ilgą ploną peilį. Į konditerinį maišelį su plonu antgaliu įpilkite norimą įdarą - tai gali būti mėgstama uogienė ar karamelė. Užpildykite spurgas, kol įdaras pradės tekėti iš skylės lauk.
  • Skaniausios spurgos dar šiltos. Kaip ir visi konditerijos gaminiai be glitimo, kitą dieną jos bus daug sausesnės. Tad nieko nelauk ir mėgaukis iškart.
Grįžti į tinklaraštį